בס"ד
15/11/2021
חובת דיווח מתי ואיך?
מאת עו"ד יוסי לזר , משרד יוסי לזר ושו'ת העוסק בתחום הפלילי ותעבורה
פס"ד חדש שפורסם לפני מס' חודשים (בש"פ 467/21) קובע הלכות חדשות העוסקות בחובת הדיווח. במאמר זה נעשה סדר בנושא, וניגע בנק' שהתחדשו בעקבות פסק הדין.
- נחשפתי למידע על עבירה שנעשתה כנגד מישהו, מתי ואיך יש עלי חובת דיווח?
עבירה כלפי בגיר: ככלל אם נודע לי על חשד כי נעברה עבירה כלפי בגיר רגיל שאינו חסר ישע אין חובת דיווח.
עבירה כלפי קטין וחסר ישע:
לשון החוק מקים חובת דיווח כאשר יש "יסוד סביר לחשד כי זה מקרוב נעברה עבירה בקטין או חסר ישע בידי מי שאחראי עליו"[1]. [כאשר קטין הינו עד גיל 18, וחסר ישע הינו מי ש "אינו יכול לדאוג לצרכי מחייתו, לבריאותו או לשלומו;"[2]]
א"כ חובת הדיווח המוטלת על כל אחד היא רק במקרים שבהם מדובר על עבירה שנעברה כלפי קטינים או חסרי ישע, ורק במקרה שאכן יש למדווח יסוד סביר לחשד, ולא רק שמועה מעורפלת ולא קוהרנטית.
חובת הדיווח קמה רק בעבירה שנגרמה לקטין או חסר הישע ע"י האחראי עליו. או בעבירת מין שבוצעה כלפי קטין ע"י בן משפחה גם אם אותו בן משפחה איננו 'האחראי עליו' ואף אם אותו בן משפחה הפוגע, הוא בעצמו מתחת גיל 18 [3] כמו"כ חובת הדיווח חלה רק על עבירה שנעברה בזמן האחרון ולא על עבירה ישנה.
חובה זו אומנם מוטלת על כל אדם, אך על פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ועוד אנשי מקצוע שונים, יש במקרים הללו חובת דיווח חמורה יותר, כשהעונש על אי הדיווח חמור אצלם יותר.
כמו"כ על אותם אנשי מקצוע וגורמים טיפולים יש חובת דיווח גם על מעשים שאירעו לפני זמן רב ואף בנסיבות בהן לא נשקפת יותר סכנה לנפגע העבירה.
- מי כלול בהגדרה של אנשי מקצוע וגורמים טיפולים?
רופא, אחות, עובד חינוך, עובד סוציאלי, עובד שירותי רווחה, שוטר, פסיכולוג, קרימינולוג או עוסק במקצוע פרה-רפואי, וכן מנהל או איש צוות במעון או במוסד שבו נמצא קטין או חסר ישע שהמידע הגיע אליהם עקב עיסוקם במקצועם או בתפקידם[4]
- על אילו עבירות יש את חובת הדיווח?
החוק מונה רשימת עבירות שכאשר יש חשד כי בוצעו כלפי הקטין או חסר ישע בידי אחראי, יש עליהם חובת דיווח. עבירות מין חמורות של אינוס, מעשה סדום, בעילה אסורה בהסכמה או מעשה מגונה. וכן עבירות התעללות חמורות התעללות גופנית, נפשית או מינית או עבירות של תקיפת קטין שגרמה לחבלה של ממש.
למנהל או איש צוות של מעון או כל מסגרת חינוכית או טיפולית אחרת יש חובת דיווח על כל מקרה שבו הוא מגלה שנעברה בקטין אחת מהעבירות המנויות לעיל גם אם הפוגע הוא קטין אחר באותו מוסד.
- למי מדווחים?
למשטרה או לעובדים סוציאליים שמונו ע"פ חוק, עוסי"ם אלו יושבים ב "מחלקות לשירותים חברתיים" של משרד העבודה והרווחה והשירותים החברתיים.[5] אותם עובדים סוציאליים מעבירים את המידע למשטרה, אך יש להם גם אפשרות לפנות לאחת מוועדות הפטור הסטטוטוריות, שיכולות להחליט האם המקרה מצדיק אפיק של טיפול ושיקום, על פני תלונה ופתיחת תיק במשטרה.
- אני גורם טיפולי, איך אני מדווח?
ככלל חובת הדיווח צריכה להיות בכתב, באמצעות דיווח מסודר. הדיווח יכלול מתוך המידע שיש בידי הגורם הטיפולי את הפרטים הבאים : זיהוי ברור של הגורם הפוגע ושל הנפגע. פסק הדין קובע כי על הדיווח לכלול גם "תיאור מלא באשר למהות המעשים והאירועים בגינם קם יסוד סביר להניח שנעברה עבירה, לרבות נסיבותיהם ותדירותם, וכן פירוט אודות המועד והנסיבות בהם נמסר המידע לגורם הטיפולי" [6]
בפסק הדין נקבע כי הדיווח צריך לכלול גם את מקור המידע (גם אם המקור הוא מהמטופל עצמו שפגע).
המטפל או הגורם הטיפולי שהמידע הגיע אליו הוא זה שקמה עליו חובת דיווח אישית ולכן הוא זה שצריך להיות חתום בעצמו על הדיווח. בארגונים ובעמותות טיפוליות שונות, בעל תפקיד בכיר יכול להוסיף את חתימתו אך זה יהיה בנוסף לחתימת המטפל עצמו.
- המשטרה מבקשים שאתן עדות בנוגע למידע שמסרתי וכן שאשלח להם מסמכים מהטיפול, מה לעשות?
פסק הדין שניתן השבוע מאזן בין חובת הדיווח לבין חובת הסודיות המקצועית והחיסיון שיש למטפלים ולעובדים סוציאליים על המידע שהגיע אליהם במסגרת הטיפול. הן כאשר המטופל הינו הפוגע והן כאשר הוא הנפגע.
פסק הדין קובע כי ככלל חוץ מהדיווח שכולל את הפרטים שהובאו לעיל, אין חובה למסור עדות במשטרה או לצרף מסמכים הקשורים לטיפול ושעליהם חל חיסיון טיפולי.
עוד נקבע כי כאשר המשטרה מקבלת דיווח כזה היא צריכה ראשית לחקור את התלונה באמצעים שונים שאינם כוללים את עדות המטפל או מסמכים שלו. רק אם המשטרה איננה מצליחה לקבל מידע בדרכים אחרות אזי היא יכולה לפנות לבית המשפט בבקשה שייתן צו המאפשר לה לדרוש את המסמכים החסויים הנ"ל, במקרים אלו על בית המשפט לאפשר לעובד הסוציאלי להביע את התנגדותו ורק לאחר דיון בין הצדדים וכאשר בית המשפט ישתכנע כי אכן במקרה שלפנינו ראוי להפר את החיסיון הטיפולי רק במקרים הללו בית המשפט ייתן צו הבאה על המסמכים הללו או שיזמין את בעל המקצוע למסור את המסמכים ומידע נוסף.
'לאקונה' מסויימת שעדיין קיימת היא במקרה שבו מטפל ואיש מקצוע (כהגדרתו בחוק) שנודע לו על פגיעה ממטופל שכיום הוא בגיר, אך היה קטין בזמן הפגיעה, האם צריך לדווח או לא?
לדעתי במקרה הזה חובת החיסיון גוברת וכל עוד אין חשש ממשי לפגיעה נוספת בקטינים מצד אותו פוגע הרי שבמקרה כזה אין חובת דיווח.
· מאמר זה מתייחס לחובת דיווח על עבירה שנעברה בעבר, ולא על חובת הדיווח הקיימת במי שיודע כי פלוני זומם לעשות מעשה פשע בעתיד, חובה זו עוסקת בדר"כ בחברים או 'שותפים' ברמה מסוימת, ושיודעים ברמה גבוהה של ידיעה על ביצוע הפשע העתידי, גם במקרים כאלו הפסיקה מצמצת את המקרים שבהם מוטלת על האדם החובה המשפטית לדווח. (ס' 262 לחוק העונשין)
· כמו"כ לעו"ס יש חובת דיווח במקרים שבהם הוא סבור כי סכנה למטופל או לציבור אם המטופל יחזיק בכלי ירייה, וכן בחובה שיש לעו"ס שחושש שמה המטופל/ת סובל מאלימות במשפחה ליידע את המטופל/ת בדבר האפשרות לפנות למשטרה או לרווחה.
[1] ס' 368ד (א) לחוק העונשין (להלן "לחוק")
[2] ס' 368א (3) לחוק. (תיקון מס' 94) תשס"ז-2007
[3] ס' 368ד. (ג1) לחוק.
[4] ס' 368ד (ב) לחוק.
[5] (תיקון מס' 108) תשע"א-2010 לחוק.
[6] פסקה 52 בש"פ 467/21
טלפון: 03-7788853
נייד: 058-5295567
פקס: 03-7788844
מייל: yl@lazarlaw.co.il
כתובתנו: מתחם ב.ס.ר סיטי מגדל C (קומה 9)
רח' תוצרת הארץ 3 פתח תקווה